بخش هشتم : گردشگری و میراث فرهنگی (سد جره رامهرمز )
سد جره رامهرمز
اهواز-مدیراموراجرایی سد مخزنی جره گفت: این سد در رامهرمز با 113 متر ارتفاع از پی و طول تاج 740 متر بر روی رودخانه زرد واقع در 35 کیلومتری شمال شرقی این شهرستان آماده بهره برداری شده است.
به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی سازمان آب و برق خوزستان، 'علیرضا مرعشی' در خصوص دیگر مشخصات این سد اظهار داشت: این سد مخزنی، سدی خاکی با هسته رسی است و مخزن این سد با ظرفیت کل 260 میلیون متر مکعب قادر است تا آب مورد نیاز 22 هزار و 300 هکتار از اراضی دشت رامهرمز را برای کشاورزی مکانیزه تحت شبکه آبیاری و زه کشی رامهرمز تأمین نماید.
وی در مورد مراحل مطالعاتی و اجرایی این سد تصریح کرد: مطالعات پتانسیل یابی طرح سد مخزنی جره رامهرمز در دهه چهل و با همکاری کارشناسان ایرانی و سازمان خوار و بار جهانی آغاز شد که از سال 64 با آغاز مطالعات مرحله اول تداوم یافت و در سال 68 نیز مطالعات مرحله دوم آن عملیاتی شد. مرعشی تصریح کرد: نخستین گام عملیات اجرایی طرح سد مخزنی جره رامهرمز در سال 75 و همزمان با مراحل نهایی مطالعات مرحله دوم برداشته شد و کمبود شدید اعتبارات و بروز مشکلات قراردادی، اجرای این پروژه را در فاصله سال های 77 تا 83 با رکود مواجه کرد.
مدیرامور اجرایی سد مخزنی جره افزود: همزمان با اولین سفر استانی هیات دولت به استان و تصویب مصوبه ای در خصوص توجه ویژه به تکمیل این پروژه و بهره برداری از آن، وضع مالی و اعتباری طرح بهبود یافت به گونه ای که در سال 88 آبگیری اولیه مخزن سد صورت گرفت . وی با اشاره به هزینه های این طرح گفت: هزینه کل اجرای این طرح افزون بر 1600 میلیارد ریال بر آورد و تاکنون 80 درصد آن هزینه شده است و برای تأمین بقیه اعتبارات مورد نیاز از محل انتشار اوراق مشارکت و درآمد عمومی برنامه ریزی شده است.
مرعشی اضافه کرد: این طرح بزرگ ملی در کلیه مراحل سرمایه گذاری، مطالعات، اجرا و بهره برداری با اتکا و بهره گیری کامل از توان فنی، تخصصی و اجرایی داخلی و بودجه درآمد عمومی دولت خدمتگزار جمهوری اسلامی ایران بنا شده است
مدیر امور اجرایی سد مخزنی جره گفت: با بهره برداری از این طرح و آبگیری کامل آن، انتظار می رود اوضاع معیشتی کشاورزان منطقه با افزایش محصولات کشاورزی بهتر شود. به گفته وی افزایش فرصت های شغلی مستقیم و غیر مستقیم نیز از دیگر دستاوردهای مثبت این پروژه مهم ملی و منطقه ای است.
بارش زیبای باران در میان دره ها
بر فراز و در نشیب کوه های شهر ما
قطره های آب می غلتند تا جاری شوند
ارمغان آرند با خود شادمانی بهر ما
قطره ها پیوسته گردد، نهرها آید پدید
در دل و آغوش جره با عبور از صخره ها
پیچ و خم هایش نشان دارد ز عهد باستان
روستای جره چون کوهی میان دشت ها
سد ساسانی « نگین » حلقه ی انگشتری
سد جره میدرخشد بعد از آن تا سال ها
بار دیگر لطف یزدان جاری اندر کوه ها
تا بروید بذر شادی در میان کوچه ها
رامهرمز جاودان بادا بر این بخت بلند
تا ابد شکر بریزد از درخت نخل ها
دراینجا لازم است از سد جره قدیم « سارو » شاهکاری از مهندسی ساسانیان در بالادست شهر رامهرمز یاد کنیم. از دوران ساسانی، پنج سد باقی مانده که سد جره، کاملترین سد از این دوران است. ساسانیان در این سد از ساروج و قلوهسنگ که به استحکام بنا منجر میشود، استفاده کردند. براساس نظر کارشناسان،عمر مفید یک سد در حال حاضر، پنجاه سال است. در حالی که سد تاریخی جره، بیش از 1700 سال را پشتِ سر گذاشته و از این حیث، از شگفتیهای مهندسی معماری تاریخ ایران بهشمار میرود. این سد، درشمال غربی شهر رامهرمز و بر رودخانه زرد ساخته. شده است.
ساسانیان در ساخت این سد، شرایط اقلیمی، منطقه ای، جغرافیایی و طبیعی شهر را مورد توجه قرار داده و برای ساخت آن از پستی و بلندی های تپه های اطراف، سود برده اند. این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و به باور کارشناسان از مهمترین سازه های باستانی کشور به شمار میرود.
- ۰۰/۰۹/۱۸