رامهرمز در نگاهی تازه

گفتاری در مورد تاریخچه رامهرمز و میراث فرهنگی و گردشگری آن

رامهرمز در نگاهی تازه

گفتاری در مورد تاریخچه رامهرمز و میراث فرهنگی و گردشگری آن

سلام خوش آمدید

بخش چهارم : گیاهان محلی رامهرمز

پنجشنبه, ۱۸ آذر ۱۴۰۰، ۱۰:۵۲ ب.ظ

سبزی رامهرمز

به گزارش ایلنا از خوزستان و به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رامهرمز گفت: شهرستان رامهرمز یکی از قطب های مطرح تولید سبزی و صیفی در سطح استان و کشور می باشد که محصولات سبزی و صیفی آن به دلیل وجود شرایط خاص و منحصر بفرد منابع آبی و خاکی، بهره‌مندی از نورکافی خورشید و آبیاری از آب رودخانه‌ها زبانزد خاص و عام بوده و به اقصی نقاط کشور صادر می شود.

 

جمشید مرادی ادامه داد: سطوح گسترده و مستعد اراضی کشاورزی باعث تبدیل شهرستان رامهرمز به جایگاه اصلی کشت محصولات متنوع سبزی و صیفی گردیده، به نحوی که سالانه بالغ بر ۲۵۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی شهرستان به زیر کشت محصولات سبزی و صیفی می رود که از هر هکتار سبزی به طور میانگین ۳۰ تن سبزی و از هر هکتار صیفی به طور متوسط ۵۰ تن محصول برداشت می شود که بصورت مستقیم و غیر مستقیم، نقش به سزایی در اشتغالزایی و تامین معاش  بالغ بر ۲ هزار خانوار ایفا می کند

وی  در ادامه اظهار کرد: عمده سبزیجات تولید شده در شهرستان رامهرمز شامل سیر و پیاز، گوجه فرنگی، سیب زمینی، باقلا، سبزیجات برگی تازه(سبزی خوردن و خورشتی) شامل تره، تربچه، شاهی، ریحان، پرپین، جعفری، گشنیز، شنبلیله، تره، شوید، اسفناج، برگ چغندر و عمده صیفی جات کشت شده شامل هندوانه، خربزه، طالبی و انواع ملون می باشد و بالغ بر ۸۰ درصد سبزی تولید شده درشهرستان در فصل پاییز کشت و پس از برداشت به اقصی نقاط کشور صادر می‌شود.

22 - رَمَلیک

گیاه وحشی رملیک در دامنه های زاگروس سبز می شود و کاربرد دارویی و بیابان زدایی دارد. ظاهر آن شبیه درخت سدر ( کُنار ) بوده، برگ هایی ریزتر و شاخه های پر از خار و ارتفاعی نهایت سه متری دارد. میوه اش نیز شبیه درخت کنار ولی کوچکتر، ترش مزه، به رنگ نارنجی و قرمز می باشد که در فصل پاییز می رسد. رملیک در منطقه حفاظت شده دیمه رامهرمز ( تپه های دیمه ) به وفور می روید.

21 - تیتَرنِه ( تمشک )

تمشک سیاه ( blackberry ) که به زبان رامهرمزی ( تیتَرنِه ) نامیده می شود، دارای میوه ای شبیه توت سیاه و ترش مزه است که به وفور در باغ های رامهرمز می روید. تمشک سیاه، گیاهی تطبیق پذیر است که در آفتاب کامل یا نیمه، خاک با کیفیت کمتر از ایده آل و مراقبت کم به خوبی رشد میکند. در واقع یکی از مشکلات تمشک این است که به سادگی رشد میکند. گیاه تمشک عاشق گسترش یافتن است و میتواند به گیاهان مجاور حمله کند.

     میوه های بِری (از جمله تمشک) خیلی زود فاسد میشوند. بنابراین همین که آنها را می چینید، باید مصرف کنید. تمشک نه تنها سرشار از ویتامین است (یک فنجان تمشک حاوی 50 درصد ویتامین ث مورد نیاز روزانه است)، بلکه یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدانی در بری ها است که با سرطان مقابله میکند. این گیاه تابستانهای خنک و بهار مطبوع را دوست دارد. در حالی که تمشک تابستانه خاردار، هنوز هم متداول است اما انواع چهار فصل و بدون خار آن، دامنه رشد تمشک را افزایش داده اند. انواع چهار فصل تمشک سیاه همانند تمشک قرمز در پاییز سال اول، از ساقه های جدید میوه تولید میکند و سپس دوباره از همان ساقه ها، تابستان بعدی میوه میدهد. همچنین انواع خزنده تمشک سیاه وجود دارد که کمتر از انواع ساقه افراشته و نیمه افراشته، مقاوم به سرما هستند. انواع افراشته و نیمه افراشته این گیاه، ساقه هایی با ارتفاع 2 متر ایجاد میکنند اما در انواع خزنده آن طول ساقه ها به 4.5 متر میرسد و اغلب خاردار و وحشی هستند و اگر بی توجه رها شوند میتوانند همه جا را به سرعت تسخیر کنند.

 

20- لوبیا چشم بلبلی

 

فرشاد مهرابی مدیر جهاد کشاورزی رامهرمز با اشاره به کشت حبوبات در ۳۲۹ هکتار از اراضی این شهرستان گفت: میزان ۳۷۳ تن ماش دانه‌ای و ۲۵ تن لوبیا چشم بلبلی از سطح زیر کشت برداشت شده است. او افزود: استفاده نکردن از کود‌های شیمیایی و ویژگی‌های خاص آب و هوایی منطقه سبب مرغوبیت این محصول در رامهرمز می‌شود.

 

مهرابی با بیان اینکه تولید محصولات زراعی نقش مهمی در اقتصاد روستا‌ها دارد، اظهار داشت: محصولاتی که کشت آن در تناوب با گندم و جو در زمین زراعی است، موجب می‌شود تا زمین از کود شیمیایی بی نیاز شده و همچنین در تثبیت ازت در خاک، حاصلخیزی خاک و عملکرد بهتر محصولات زراعی بعدی نقش موثری دارد.

مرجع / باشگاه خبرنگاران

19 - شوید

 

شوید یا شوِد یا شبِت گیاهی است یکساله یا دوساله که گاهی بلندی آن به یک متر نیز می‌رسد. ریشه آن راست و مخروطی شکل و سفید است و به صورت انبوه در رامهرمز کشت می شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان ،مجید قنواتی، مسئول گروه جهادی امام رضا (ع) رامهرمز گفت: به منظور توسعه اشتغال و حمایت از کشاورزان شهرستان اقدام به توسعه کشت محصولات مختلف کشاورزی بویژه « شوید» کردیم و در این زمینه موفقیت‌های خوبی حاصل شد.

قنواتی با بیان اینکه شوید برای درمان و سبزی خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد، افزود: از شوید خشک شده در عطاری‌ها به عنوان دارو استفاده می‌شود که بنا داریم ۳ دستگاه سبزی خشک کن برای اشتغال زایی در رامهرمز خریداری نماییم.

امروزه کمتر کسی‌ست که با خواص شوید آشنایی نداشته باشد اما بسیاری از افراد، از خواص و فواید محدودی از این گیاه اعجاب‌انگیز اطلاع دارند. اگر به غذای شب عیدتان توجه کرده باشید، می‌بینید که شوید در سفره‌ شب عید شما جایگاه ویژه‌ای دارد. شوید علاوه‌بر طعم بی‌نظیرش، می‌تواند برای هزار و یک مشکل، راه‌گشا باشد. بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند که اگر می‌خواهید سیستم ایمنی کارآمدی داشته باشید، فواید شوید را از یاد نبرید.

شوید یکی از گیاهانی‌ست که از زمان باستان وجود داشته و در کشورهای مختلفی به‌عنوان یک افزودنی یا یک روش درمانی مورد استفاده قرار می‌گرفته است. بسیاری از پزشکان طب سنتی خواص شوید را به ویتامین‌ها و عناصر مفید آن نسبت می‌دهند و معتقدند شوید می‌تواند سپر بلای شما در برابر بیماری‌های مختلف باشد

18 - گزنه

- گیاه گزنه : که بومی منطقه رامهرمز بوده و برای تقویت پوست سر و پرپشت کردن موی سر ، با دو سه مشت پربرگ گزنه له شده ، لوسیونی فراهم می شود که نتایج بسیار خوبی به بار می آورد . شیره به دست آمده را در مقدار هم حجمش آب باید رقیق کرد و به صورت ماساژ آرام روی پوست سر به کار می رود

گیاه گزنه یک گیاه علفی است که نام علمی آن اورتیکا دیویکا است‌. برگ گزنه و ریشه گزنه خواص دارویی فراوانی دارد. برگ گزنه به عنوان چای دم می‌شود که غنی از مواد مغذی است و خواص درمانی فراوانی دارد. همچنین برای استفاده موضعی از این گیاه می‌توان از روغن گزنه استفاده کرد.

تماس با برگ گزنه تازه موجب ایجاد حساسیت می‌شود اما با استفاده از جوشانده گزنه و استفاده از عصاره آن می‌توانید از خواص درمانی این گیاه دارویی بهره مند شوید

واقع شده و کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین توسعه این کشت توجیه اقتصادی دارد

17 - کُلزا

شهرستان رامهرمز برای کشت دانه های روغنی مانند کلزا  نیز مستعد است. در حال حاضر نیز این محصول در شهرستان کشت می شود و پتانسیل گسترش کشت نیز وجود دارد. از مزایای کشت کلزا این است که این محصول می تواند در تناوب با زراعت گندم و جو قرار گرفته و از تراکم بیماری ها، آفات و علف های هرز بکاهد و باعث افزایش عملکرد دانه این محصولات شود. کلزا دارای پتانسیل عملکرد بالا بوده و در بین دانه های روغنی از درصد روغن بالایی (40 تا 45 درصد) برخوردار است. کلزا به علت بقایای گیاهی مطلوب، علاوه بر تاثیر مثبت در میزان ماده آلی خاک، در تامین علوفه مورد نیاز زارعین نیز موثر است. همچنین کشت این محصول برای کشور بسیار مهم است زیرا سالانه مقدار زیادی واردات در این زمینه صورت می گیرد و ارز زیادی از کشور خارج می شود

کلزا یکی از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی مقادیر بالای روغن و کنجاله آن حاوی 36 تا 40 درصد پروتئین می باشد. روغن کلزا به دلیل ترکیب مناسب اسید های چرب غیر اشباع و کمترین میزان اسیدهای چرب اشباع با کیفیت ترین روغن گیاهی است. کنجاله کلزا نیز به عنوان غذای دام مورد استفاده قرار می گیرد.  کلزا دارای دو تیپ رشد بهاره و زمستانه می باشدکه در اقلیم های مختلف کشت می شود. این محصول را می توان به خوبی در تناوب با گندم قرار داد. و برای بهبود عملکرد گندم به ازای هر چهار سال یک سال باید کلزا کشت شود.

در بسیاری غذاها گرفته تا استفاده از رنگدانه‌های قرمز موجود در ریحان‌های بنفش، به جای رنگ‌های صنعتی در غذاها.

16 - گندم

 

کشت گندم از گذشته تا کنون به روش آبی و دیم در شهرستان رامهرمز انجام شده است و همچنان برای توسعه آن مزیت وجود دارد. گندم در بازه زمانی حدوداً هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد و در پاییز کشت می شود که محصول دهی آن بیشتر است. علاوه بر خود گندم، کاه آن نیز جهت تغذیه دام مورد استفاده قرار می گیرد و مشتری خاص خودش را دارد و بعد از برداشت محصول، زمین آن نیز چراگاه گوسفندان خواهد شد. همچنین کشت گندم مورد حمایت های دولت واقع شده و کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین توسعه این کشت توجیه اقتصادی دارد

 

15 - پَرپین ( خرفه )

 

پرپین یا خرفه که پَرپهن هم نامیده می شود از سبزی های مورد علاقه مردم است. به همین دلیل به مقدار زیاد در رامهرمز کشت می شود.  بر اساس آموزه‌های طب سنتی نیز خرفه سبزی بسیار پرخاصیتی است؛ ساقه آن ضخیم و مفروش به‌روی زمین و مایل به سرخی و بسیار شکننده است؛ برگ آن اندک ضخیم و لزج است؛ در روزگار نه‌چندان دور، جایگاه ویژه‌ای در سفره غذایی مردم کشورمان داشته و سبزی‌فروش‌ها آن را مثل سایر سبزیجات عرضه می‌کردند اما متأسفانه به‌علل ناشناخته و البته قابل تصور به فراموشی سپرده شد؛ در حال حاضر با  اینکه خرفه به‌صورت خودرو در زمینهای کشاورزی می‌روید، کشاورزان  به‌دلیل متقاضی نداشتن، این سبزی بسیار پرخاصیت و مفید را کنده و دور می‌اندازند

خواص خرفه

طبیعت خرفه، سرد و تر است، مسکن صفرا است، حرارت خون و کبد و معده را تسکین می‌دهد؛ سردرد گرم را رفع و عطش را تسکین می‌دهد، ادرارآور و در خرد کردن سنگ مثانه مؤثر است همچنین در مبتلایان به دیابت که گرم‌مزاج باشند، قند خون را کاهش می‌دهد.

14 - ذرت

 

 

خاصیت های ذرت

پیشگیری از آلزایمر

ذرت از مواد غذایی محسوب می شود که می تواند باعث افزایش فعالیت های مغز شود که به همین دلیل باعث بهبود عملکرد مغز می شود. علاوه بر این مصرف ذرت می تواند به تقویت حافظه و کاهش خطر ابتلا به بیماری هایی مثل آلزایمر و زوال عقل نیز کمک کند.

مفید در بدنسازی

ورزش های سنگین مثل بدنسازی نیاز به مواد غذایی انرژی زا دارند. ذرت دارای مقادیر غنی از انواع کربوهیدرات ها می باشد که برای تامین انرژی بدن هنگام ورزش های سنگین بسیار مفید است و علاوه بر تقویت بدن، برای تقویت مغز نیز مفید عمل می کند.

سلامت چشم

مصرف ذرت به دلیل اینکه دارای بتاکاروتن می باشد باعث افزایش ویتامین A در بدن می شود، که نوعی ویتامین ضروری برای سلامت چشم و تقویت بینایی می باشد. علاوه بر این کارتنوئیدهای موجود در ذرت برای سلامت کلی چشم بسیار مفید هستند.

سلامت کلیه ها

جالب است بدانید که مصرف ذرت برای سلامت کلیه ها نیز بسیار مفید است. همانطور که در بالاتر اشاره شد ذرت دارای مقادیر مناسبی از فسفر می باشد و به همین دلیل می تواند به بهبود عملکرد و سلامت کلیه ها کمک کند.

لاغری و  کاهش وزن

همانطور که اشاره کردیم ذرت یکی از مواد غذایی است که انرژی زیادی در بدن تولید می کند و به همین دلیل می تواند تا مدت ها فرد را سیر نگه دارد. علاوه بر این ذرت به دلیل وجود مقادیر غنی فیبر می تواند به کنترل اشتها و کاهش پرخوری نیز کمک کند.

درمان کم خونی

ذرت یکی از انواع مواد غذایی محسوب می شود که دارای مقادیر مناسبی آهن می باشد و به همین دلیل می تواند باعث افزایش تولید گلبول های قرمز خون شود که در نتیجه به پیشگیری و درمان کم خونی ایجاد شده از فقر آهن کمک شایانی می کند.

تقویت استخوان ها

ذرت به دلیل اینکه حاوی مقادیر مناسبی از فسفر و کلسیم می باشد، برای سلامتی استخوان های بدن بسیار مفید است. علاوه بر این مصرف ذرت برای کودکان در حال رشد که نیاز به استخوان سازی دارند نیز مفید است.

دوران بارداری

ذرت به دلیل اینکه حاوی مقادیر مناسبی آهن است می تواند باعث افزایش تولید گلبول های قرمز در بدن شود و به همین دلیل برای دوران بارداری که اکثر بانوان با کم خونی مواجه می شوند بسیار مفید است. علاوه بر این برای رشد جنین نیز موثر است.

ذرت یکی از مواد غذایی بسیار مناسب برای کودکان در حال رشد محسوب می شود. مصرف ذرت علاوه بر اینکه می تواند به رشد کودکان کمک کند، برای بهبود بینایی کودکان نیز مفید است. ضمن اینکه از مشکلات گوارشی در کودکان نیز جلوگیری می کند.

 تقویت سیستم ایمنی بدن

ذرت به دلیل وجود ویتامین C و انواع آنتی اکسیدان های قوی می تواند به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کند. علاوه بر این قرار دادن ذرت در یک رژیم غذایی صحیح می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به انواع بیماری شود.

زیان های ذرت

ایجاد نفخ

ذرت خواص بسیاری برای بدن دارد ولی مصرف بیش از اندازه آن می تواند باعث مشکلاتی در بدن شود. به این دلیل که ذرت حاوی مقادیر غنی از نشاسته می باشد اگر به طور افراطی مصرف  شود می تواند باعث مشکلات گوارشی مثل نفخ و افزایش گاز در روده ها گردد.

ذرت در رژیم غذایی

بیشترین مصرف ذرت در جهان به صورت آرد برای پخت نان و انواع مواد غذایی پر مصرف می باشد. از معروف ترین خوراکی هایی که با ذرت در کشور ما تهیه می شود می توان به ذرت مکزیکی، بلال، کوکوی ذرت و کنسرو ذرت اشاره کرد

 

 

13 - گُلولی ( خارمریم )

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان خوزستان، گیاه دارویی خار مریم یا خارخنگلو در فصل زمستان و بهار در نقاط مختلف کشور از جمله استان خوزستان می روید.

شهرستان های اهواز، مسجدسلیمان، هفتگل، رامهرمز، ایذه، لالی، اندیکا و باغملک از جمله نقاطی است که گیاه دارویی خار مریم در استان خوزستان می روید.

گیاه دارویی خار مریم که در اصطلاح محلی به آن خارخنگلو می گویند دارای نام های دیگری مانند خار علیص و ماریتیغال است خواص زیادی دارد خوردن آن به صورت خام و پخته شده توسط اهالی خوزستان استفاده می شود. در برخی از نقاط مانند روستاهای شهرستان هفتگل قاب گیاه دارویی خار مریم را به صورت خام می مکند تا از خواص دارویی آن بهره مند شوند.این گونه گیاهی به صورت علف هرز در حاشیه مزارع و جاده ها و زمین های بکر می روید و گاهی اجتماعات بزرگی را تشکیل می دهد.

در طب سنتی از گیاه دارویی خار مریم برای درمان بیماری های کبد، طحال و یبوست های مزمن مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین ریشه و قسمت های هوایی گیاه دارویی خار مریم طعمی تلخ دارند و اشتها آور، ادرار آور و دارای خواصی مقوی برای معده هستند.

 

         

12 - کُنجی ( کنجد )

کنجد یکی از قدیمی‌ترین گیاهان زراعی است؛ بنابراین کشت کنجد از زمان های قدیم در ایران رواج داشته است و حتی زمانی به عنوان بخشی از صادرات کشور محسوب می شده است. از دانه گیاه کنجد در تهیه حلوا و انواع شیرینی استفاده فراوان می شود. روغن آن نیز در طبخ غذاهای مختلف و همچنین تهیه عطرها و به عنوان حلال در داروسازی مصرف می شود. با توجه به ارزش غذایی این محصول، بازار مصرف همواره برای آن وجود دارد و گسترش آن در صورت تامین منابع آبی، سوددهی بالایی خواهد داشت

  

11 - بامیه

 

فواید و خواص بامیه برای سلامت بدن:

سرشار از ویتامین های گروه B, C و K می باشد.

این گیاه خاص سرشار از منابع فیبر است و می تواند به تثبیت گوارش شما کمک کند.دارای ماده لزجی است که کمک فوق العاده ای به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی می کند.تقویت کننده مغز می باشد. برای درمان چاقی بسیار مناسب است. برای سلامت قلب بسیار گزینه خوبی است. حاوی مقدار زیادی پلی ساکارید است که قندهای سالمی محسوب می شوند. پلی ساکارید همچنین مقدار گلیکوژن در کبد را افزایش می دهد که به ذخیره انرژی کمک می کند.

هر نصف فنجان بامیه پخته شده حدود ۳۷ میکروگرم فولات دارد که به سوخت و ساز کربوهیدرات ها، پروتئین و چربی کمک می کند.عصاره بامیه خواص محافظت کننده ای از کبد دارد. سرشار از پروتئین است. در صورت مصرف منظم می تواند باعث کاهش کلسترول شود. به بهبود عملکرد مویرگ ها کمک می کند.

مصرف بامیه فواید زیادی را برای سلامتی قلب به همراه دارد. به رفع یبوست کمک می کند.سلامت گوارش را ارتقا می دهد.فیبر و موسیلژ موجود در بامیه می تواند حرکات روده بزرگ را گسترش داده و مانع از سندرم روده تحریک پذیر شود. دشمن بسیار خوبی برای افسردگی است.برای التیام زخم های گوارشی استفاده می شود. به جلوگیری از التهاب مخصوصا در ریه کمک کند.اثر ضد ویروسی و ضد باکتریائی بامیه می تواند گلو درد را کاهش دهد.یک درمان برای آسم محسوب می شود.خاصیت مرطوب سازی موسیلژ بامیه می تواند برای درمان آفتاب سوختگی و دیگر مشکلات گرمایی تابستان استفاده شود.

در برابر سرطان از بدن محافظت می کند. موجب سلامت و شادابی پوست می شود.در درمان جوش و آکنه بسیار موثر است.ریسک ابتلا به آب مروارید را کاهش میدهد.به بهبود بینایی کمک می کند. به بدن کمک می کند تا استخوان ها محکم بمانند. مصرف گیاهانی که حاوی ویتامین ث هستند مانند بامیه می توانند مانع از بروز اسکوروی شوند.بامیه سرشار از ویتامین های گروه ب است مانند ویتامین B6 همه ی این ویتامین های گروه ب نقش مهمی در تثبیت فعالیت های آنزیمی و تولید انرژی ناشی از روند متابولیسم ایفا می کنند.

برای افزایش داشتن بارداری سالم بسیار موثر است. به داشتن و حفظ کلیه سالم کمک می کند.سیستم ایمنی بدن را ارتقا می دهد.برای مقابله با کم خونی بسیار موثر است.به جلوگیری و درمان گرفتگی عضلات؛ سردرد و تب کمک کنند.برای افراد دیابتی بسیار کاربرد دارد. کلسیم موجود در بامیه نیز می تواند برای جلوگیری از پوکی استخوان موثر باشد.

خواص بامیه در طب سنتی

طبع بامیه سرد و تر است. کسانی که سوزاک دارند و یا هنگام ادرار احساس درد می کنند بهتر است بامیه را آب پز نموده همراه با آب قبل از غذا میل کنند.برای التیام زخم از ضماد آن استفاده نمایید.

برای درمان سفلیس ۳۰ گرم ریشه بامیه را در یک لیتر آب بجوشانید و هر شش ساعت یک لیوان میل کنید. برای کسانی که زخم اثنیعشر یا ورم روده دارند لعاب بامیه بسیار مفید است. برای برطرف شدن خونریزی سینه ، آن را بخورید.برای دفع سنگ مثانه جوشانده آن تاثیر فراوان دارد.

۳۰ گرم گل بامیه را در ۵۰۰ سیسی آب بجوشانید و سه بار در روز هربار یک استکان میل کنید .این جوشانده ضدسودا می باشد.

دمکرده ۳۰ گرم تخم بامیه در ۵۰۰ سیسی آب ضدتشنج است.بیماران گواتر بهتر است بامیه مصرف کنند زیرا در برگ و ساقه آن مقدار زیادی ید وجود دارد.فساد خون، بلغم، صفرا و سودا را رفع می کند. کرم معده و کرمک را از بین می برد زیرا دارای ماده ضدعفونی کننده است. ساقه بوته آن را خیسانده و آب آن را چند روز متوالی بیاشامید تا تب کهنه شما درمان شود. بامیه به علت وجود منگنز و کبالت تنظیم کننده ترشح غدد داخلی می باشد.

عوارض جانبی بامیه

هرچند مصرف بامیه بی خطر است اما نکاتی وجود دارند که باید برای اجتناب از عوارض جانبی آن، به این نکات توجه کنیم؛از آنجا که بامیه میتواند سطح گلوکز را در افراد دیابتی کاهش دهد؛ اما مصرف آن به همراه داروی متفورمین توصیه نمی شود.

بامیه حاوی ویتامین کا است که انعقاد خون را افزایش می دهد. این گیاه برای افرادی که تحت مصرف داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین هستند؛ توصیه نمی شود.

استفاده از آن به علت داشتن پتاسیم بالا به افراد مبتلا به بیماری های کلیه توصیه نمی شود

 

10 - گل بوبینه ( بابونه )

 

 

 

بیش از صد گونه گیاه دارویی با ارزش در عرصه های طبیعی اطراف شهرستان رامهرمز و حومه وجود دارد که چندان شناخته نشده و یا درست معرفی نگردیده اند.  منطقه رامهرمز به دلیل برخورداری از آب و هوای خاص خود علاوه بر محصولات کشاورزی رویشگاه گیاهان دارویی مانند گل بابونه بی نظیر است.  جمع آوری، پرورش و عمل آوری آنها می تواند ارزش افزوده فراوان داشته باشد.

خوزستان » علمی فرهنگی

بابونه، گنجینه‌ای از خواص درمانی

بابونه گیاهی نام آشناست که خواص درمانی زیادی دارد و در صنعت داروسازی از آن استفاده می‌شود.

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، بابونه دارای گل‌های سفید زرد کوچکی است که باوجود جثه کوچک، از خواص زیادی برخوردار است، بطوریکه در صنعت داروسازی نیز از آن استفاده می‌شود. این گیاه علاوه بر اینکه در سبب تقویت معده می‌شود، در درمان زخم و ورم معده و همچنین رفع کرم معده و روده نقش مهمی ایفا می‌کند، ضمن اینکه ضد نفخ بوده و مصرف دم‌کرده آن هنگام ناشتا بادشکن است. بابونه یک داروی اشتهاآور نیز محسوب می‌شود، بطوریکه از سالیان دور برای رفع بی‌اشتهایی از آن استفاده می‌کردند، همچنین اسانس این گیاه به دلیل اثر قی‌آور، در مسمومیت‌های غذایی برای بیماران کاربرد داشت.

بابونه، درمان درد‌های سیستم عصبی

این گل سفید و زرد علاوه بر تقویت سیستم مغز و اعصاب، برای درمان سردرد و میگرن نقش مهمی ایفا می‌کند، همچنین کسانیکه از بیخوابی رنج می‌برند، می‌توانند برای تجربه خواب آرام و راحت، از آن استفاده کنند. تقویت میل جنسی، رفع کاهش ترشحات عادت ماهیانه، تسکین درد‌های دوران عادت ماهیانه و همچنین کاهش اختلال‌های یائسگی از دیگر خواص بابونه به شمار می‌روند.

بابونه درمان کننده رفع مشکلات پوست و مو

پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهند که اسانس این گیاه مخلوط با روغن بادام بر رفع ناراحتی‌های پوستی نظیر اگزما، کهیر و خارش تاثیرگذار است، ضمن اینکه شست و شوی مو‌ها با چای بابونه سبب روشن‌تر و شفاف‌تر شدن آن‌ها می‌شود.  همچنین بخور گل بابونه نقش مهمی در بهبود آکنه و جوش‌های صورت ایفا می‌کند و استفاده از بخور دم‌کرده آن روی صورت، باعث شادابی و تجدید حیات سلول‌های پوست خواهد شد.

بابونه آبی بر آتش درد‌ها

تسکین درد دندان، درمان چشم درد با بخور مخلوطی از بابونه و سرکه، تسکین درد‌های عضلانی با چای بابونه، رفع تب، رفع گوش درد، کمردرد، درد مفاصل و نقرس با روغن این گیاه دارویی از جمله خواص بیشمار آن محسوب می‌شوند

.9 - ریحون ( ریحان )

هرگاه صحبت از سبزیجات خوش‌بو می‌شود، احتمالاً بیشتر افراد اول از هرچیز به یاد گیاه ریحان بیفتند. این سبزی خوش‌بو و خوش‌طعم که در ایران اغلب دو نوع سبز و بنفش آن یافت می‌شود، در سرتاسر دنیا محبوبیت فوق‌العاده زیادی دارد و به نوعی بیشتر افراد دنیا در هنگام صحبت از سبزیجات خوش‌بو، به احتمال فراوان پیش از هرچیز از ریحان نام ببرند.

ریحان از لحاظ علمی در خانواده نعناعیان جای می‌گیرد؛ در حقیقت ریحان را یک جنس از خانواده نعناعیان در نظر می‌گیرند که خود حداقل دارای 65 تا 150 گونه مختلف در سرتاسر دنیاست

ریحان همچنین به سبب برخورداری از ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوان و بی‌نظیر، در سلامتی پوست و مو نیز کاربردهای بسیاری دارد و می‌توان رد پای آن را در بسیاری از محصولات بهداشتی گیاهی و صنعتی پیدا کرد. از سوی دیگر در آشپزی نیز ریحان اهمیت زیادی دارد؛ از استفاده به عنوان چاشنی در بسیاری غذاها گرفته تا استفاده از رنگدانه‌های قرمز موجود در ریحان‌های بنفش، به جای رنگ‌های صنعتی در غذاها.

8 - سیر

 

 

از جمله محصولات دیگری که در شهرستان رامهرمز کشت می شود و با آب و هوای این شهرستان نیز سازگاری دارد سیر است. سیر رامهرمز از مرغوب ترین و با کیفیت ترین سیرهای موجود در کشور، با عطر و طعم فوق العاده بی نظیر است. سیر گیاهی است که نیاز کمی به آبیاری دارد و در طول زمستان آب مورد نیاز آن از نزولات جوی تأمین می شود. همچنین این گیاه نسبت به سایر محصولات، آفت و بیماری کمتری دارد و از محصولاتی است که راحت‌تر و زمان طولانی تری انبار می‌شود.

شهرستان رامهرمز یکی از قطب‌های مطرح تولید سبزی و سیر در سطح استان و کشور است که به دلیل وجود شرایط خاص و منحصر بفرد منابع آبی و خاکی، بهره‌مندی از نورکافی خورشید و آبیاری از آب رودخانه‌ها زبانزد خاص و عام بوده و این محصولات به اقصی نقاط کشور نیز صادر می‌شود.

    شهرستان رامهرمز با غرفه‌هایی با تنوع بسیار خوب شامل غرفه‌های سبزیجات تازه و خشک، ترشی سیر و پودر سیر محلی، غرفه‌های عرقیات، بذور، سبزی و صیفی جات گلخانه‌ای و همچنین غرفه‌ای در خصوص محصولات صندوق خرد زنان روستایی، غرفه دارای برند محصول سالم سبزی، غرفه سبزیجات فراوری شده، غرفه غذا‌های محلی با سبزی  در نمایشگاه های استانی شرکت نموده و گاهی خود برگزار کننده نمایشگاه سیر و سبزی جات  در سطح مطلوبی است.  بطوری که می توان گفت: توانمندی‌هایی که در محصولات سبزی و سبز شهرستان رامهرمز وجود دارد در کشور بی نظیر است

 

7 - پیاز

 

 کشت پیاز در شهرستان رامهرمز به صورت انبوه انجام می شود و با توجه به بازار فروش این محصول قابلیت تولید بیشتر نیز وجود دارد.  پیاز محصولی است که به صورت یک‌ساله کشت می‌شود. این گیاه متعلق به فصل خنک است و بهترین دما برای جوانه زدن بذر پیاز 18 درجه سانتی‌گراد و حداقل و حداکثر دما برای این مرحله از رشد به ترتیب 7 و 29 درجه سانتی‌گراد است. این محصول از مهم‌ترین محصولاتی است که در سطح وسیعی در تمام دنیا کشت می‌گردد و به‌عنوان چاشنی و طعم‌دهنده در بیشتر غذاها استفاده می‌شود و دارای مصارف پزشکی و دارویی متعددی است؛ بنابراین بازار مصرف خوبی داشته و توسعه کشت آن توجیه اقتصادی دارد.

 

6 - تُرشَک ( ترشوک )

 

 

در اوایل بهمن و یا اوایل اسفند به واسطه آب باران در کوه ها ( دامنه و کمر ) اطراف شهر رامهرمز گیاهی می روید که به آن « تُرشَک » می گویند که به دلیل ترش مزه بودن برگ این گیاه به این نام معروف شده است. برگ های این گیاه معمولا  گرد و لوزی شکل و بوته آن تا پنجاه سانتی متر رشد می کند.

خواص گیاه ترشک

این گیاه در منطقه بنارویه در کوه ها رویش فراوان دارد و از قدیم الایام به عنوان یک سبزی مفید و موثر از آن استفاده می شده است. در میان عشایر مرسوم است که از دانه های این گیاه استفاده می کنند. روش استفاده آن هم به این ترتیب است که دانه های این گیاه را می کوبند و بعد از مرطوب کردن در محل درد و مفاصل می گذارند و به عنوان مُسَکن از آن استفاده می کنند.

گیاه ترشک منبع ویتامین c   است. بنابراین کسانی که کمبود این ویتامین را دارند، این گیاه می تواند برای آنها منبع ویتامین  c  باشد. علاوه بر آن، این گیاه دارای آهن و فسفر کافی نیز می باشد. همچنین این گیاه داروی اشتها آور و تصفیه کننده و هضم کننده بسیار خوبی می باشد و به خاطر خاصیت تصفیه کنندگی اش برای کسانی که دارای جوش های موضعی و پوستی هستند بسیار مفید خواهد بود. ولی نباید زیاد و به طور مداوم مورد استفاده قرار گیرد. زیرا برای مثانه و کلیه می تواند مضر باشد. برای استفاده موضعی از این دارو اگر برگ یا دانه ی لِه شده، پخته شده یا جوشانده آن روی دملها گذاشته شود به راحتی درمان می گردد.

 

 

5 - تماته ( گوجه )

 

در شهرستان رامهرمز کشت سبزیجات و صیفی جاتی نظیر گوجه فرنگی به صورت انبوه انجام می شود و با توجه به بازار فروش مناسب این محصولات و سازگاری آن با شرایط اقلیمی منطقه، امکان گسترش کشت این محصولات همچنان در شهرستان وجود دارد و کشت این نوع محصولات پیشنهاد می شود.

میزان تولید گوجه فرنگی در شهرستان رامهرمز زیاد است و معمولا به صورت خانگی از آن تولید رب گوجه فرنگی می کنند؛ بنابراین ایجاد واحدی برای تولید رب در شهرستان بسیار مزیت دارد و با ایجاد بازار فروش مناسب در خارج از شهرستان می توان به سوددهی خوبی رسید و باعث کاهش درصد بیکاری در این شهرستان شد. صنعت تولید رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فروانی نظیر تولید چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سس‌ها و کنسروها است و با توجه به اینکه کاشت گوجه فرنگی در این شهرستان انجام می‌شود، تولید رب از مزیت های قابل سرمایه گذاری در این شهرستان است.

 

4 - باقِله (باقلا )

 

 

 

باقلا گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن تا 80 سانتیمتر می رسد .برگ‌های آن متناوب و مرکب بوده که دارای برگچه‌هایی به شکل تخم‌مرغ است. گل‌های باقلا درشت و سفید و دارای لکه‌های سیاه و یا بنفش است . میوه آن که همان باقلا است دارای غلافی پوشیده از کرک به طول تقریبا 12 سانتیمتر است. در هر غلاف تعدادی دانه قرار دارد. گل و شاخه گل‌دار ، میوه و تخم باقلا مصارف طبی دارند.

باقلا مانند سایر لوبیاها سرشار از فیبر بوده که به عمل هضم کمک کرده و عمل دفع را آسانتر می‌سازد. لوبیاها سرشار از فیبرهای خوراکی هستند که با تمیز کردن ذرات موجود در خون که می‌توانند منجر به بیماری‌های قلبی شوند سطح کلسترول و تری‌‌گلیسیرید خون را تنظیم و کنترل می‌کنند.

علاوه بر آن مصرف فیبر باعث تنظیم سطح قند خون می‌شود از اینرو برای بیماران دیابتی مصرف آن توصیه می‌شود. مصرف فیبر ممکن است خطر ابتلا به سرطان را نیز کاهش دهد چرا که به حرکت سریع‌تر غذاها در بدن کمک کرده و باعث پیشگیری از ماندن غذاهای سرطان‌زا در بدن می‌شود.

سرشار از پتاسیم است.

باقلا سرشار از پتاسیم بوده که تاثیرات مفیدی بر سطح فشارخون دارد. پتاسیم سومین ماده معدنی مورد نیاز بدن است. کمبود این ماده معدنی در بدن منجر به ایجاد رخوت و سستی، عمل نامنظم قلب، استرس و زودرنجی می‌شود.

البته استفاده بیش از حد پتاسیم خطراتی را نیز به دنبال خواهد داشت و حتی پزشکان نیز در تجویز مکمل‌های پتاسیم به بیمارانی که مطمئن هستند دارای کمبود این ماده معدنی هستند، تامل می‌کنند.

پتاسیم موجود در مواد غذایی مانند باقلا جایگزین بسیار ایمن‌تری برای حفظ سطح سالم پتاسیم در بدن هستند.

 

مضرات:

باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و معده می‌کند برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست کنده و بجوشانید و آب آن را دور بریزید، سپس به آن مقداری آب اضافه کرده و بعد از پختن با روغن بادام و ادویه گرم مانند دارچین و فلفل بخورید.

مصرف باقلای تازه ممکن است تولید مسمومیت و حساسیت شدید بکند که گاهی موجب مرگ می‌شود بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کنید . معمولا اشخاصی که به باقلای تازه حساسیت دارند فاقد یک آنزیم مخصوص هستند.

منبع: همشهری آنلاین

 

3 - گِندی ( ماش )

 

 

 

محققان می‌گویند ماش یکی از انواع حبوبات پر خاصیت و پر کاربرد است که سرشار از آنتی اکسیدان بوده و برای پیشگیری و درمان سکته قلبی، کاهش کلسترول خون، فشار خون، کاهش قند خون و درمان دیابت مناسب است.

آنها تاکید می‌کنند،  بهتر است افراد برای بهبود عملکرد کبد و متعادل کردن سطح قند خون، مصرف روزانه را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.

به گفته محققان، افراد چه در دوره نقاهت از یک بیماری هستند یا روی سیستم ایمنی یا اشتهای خود کار می‌کنند، ماش شاید بهترین حبوباتی است که می‌توانند داشته باشند، زیرا جدا از اینکه انباری از بسیاری از مواد مغذی است، هضم آن  نیز بسیار راحت است.

علاوه بر تمام خاصیت‌ها، مقادیر بالای پکتین در ماش (یک نوع فیبر محلول) باعث بهبود حرکات روده شده و به پیشگیری و درمان یبوست و اسهال کمک می‌کند.

2 - هِندونِه ( هندوانه )

 

 

میوه جالیزی بهترین میوه برای تابستان!
هندونه  ی خنک در گرمای خوزستان

همانطور که از نام این میوه ی فوق العاده نیز پیداست، هندوانه (Watermelon) پر از آب است. اما علاوه بر وجود آب، این میوه بی نظیر منبع خوبی از الکترولیت ها است که به بدن شما کمک می کند تا هیدراته بماند و علاوه بر این به سرعت مواد معدنی ای را که هنگام عرق کردن از دست داده اید جایگزین خواهد کرد.

علاوه بر برخورداری از مزایای دیگر، هندوانه یک روش خوشمزه برای دریافت دوز روزانه ویتامین C است. در واقع یک برش از آن حاوی حدود ۱۶٪ ویتامین سی مورد نیاز روزانه ی شما می باشد. ویتامین C یکی از محرک ترین و موثر ترین مواد مغذی موجود در بدن می باشد و وجود این ماده در بدن به بهبود ایمنی و افزایش سلامت کلی بدن کمک خواهد کرد.

1 - توله ( پنیرک )

 

خاک حاصلخیز رامهرمز سرشار از مواد خاص جهت رویش گیاهان مختلف می باشد یکی از این گیاهان توله می باشد.  پس چه خوبه از نظر علمی و پخت این گیاه پر کاربرد آشنا شویم.

نام محلی : توله

نام علمی: Malvasylvestris

نام فارسی : پنیرک

خواص دارویی گیاه توله

پنیرک حاوی موسیلاژ (لعاب نباتی) و ویتامین های A-B-C است، از برگ و گل این گیاه استفاده می شود، ضد سرفه و مرهم سینه میباشد، خاصیت مسهل و نرم کننده دارد، جوشانده آن برای عفونتهای مثانه و اسهال خونی و سرفه های شدید مفید و مؤثر است، برگ و ریشه پنیرک را اگر به شکل ضماد در آورید و روی دمل و یا کورک بگذارید فوراً سرباز می کند.

پنیرک اخلاط غلیظ را رقیق و اخلاط خیلی رقیق را معتدل می نماید. انسداد مجاری کبد را باز می کند و موجب ازدیاد ترشح ادرار و شیرمی شود .ضمادسائیده برگ آن برای شکستگی اعضاء و گزیدن زنبور مفید است.

اگر با روغن زیتون مخلوط و تهیه شود برای سوختگی و گزیدن عقرب نافع می باشد.خوردن دم کرده شاخه و برگ آن با شکر برای رفع خشونت صدا و یرقان و سوزش مجاری ادرار مفید است. گل پنیرک برای زخم کلیه و سرشاخه های گلدار آن برای روده مفید می باشد. تخم آن برای معده های ضعیف مضر است.

تهیه غذای توله

اول برگهای توله رو جدا کرده، شسته و درشت خرد میکنید و به همراه سیر خرد شده و مقداری آب میذاریم چند دقیقه آماده شود. سپس آن را آبکش کرده و آب آن را که گرفتیم به پیاز داغی که به مقدار زیاد آماده کردیم اضافه کرده و نمک و زردچوبه وفلفل و رب انار را اضافه کرده ومقداری تفت می دهیم و و در آخر آب نارنج را به ان اضافه می کنیم. برای اونایی خوبه که غذاهای گیاهی رو می پسندند. دمپخت توله هم خیلی خوشمزه می شود مقداری توله را ریز خورد کرده با پیاز و سیر سرخ کرده بعد با برنج و آب دم می دهیم.

 

  • عبدالحمید کلانترهرمزی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
طبقه‌بندی موضوعی (فهرست)