بخش دهم : زندگی نامه ها ( ملاخداکرم کلانترهرمزی )
خداکرم کلانترهرمزی فرزند ملابندر و نوه خواجه اکبر در سال 1278 در جوی آسیاب رامهرمز زاده شد. مادرش بانو ترنج طلاوری از خاندان طلاوری رامهرمز می باشد. ایشان در سِمت کدخدای جوی آسیاب با حکم فرمانداری رامهرمز سال ها با کشاورزان و باغداران همراهی نموده و مردمداری وی زبانزد بوده است. در زمینه مسئولیت های ایشان، در بخش کشاورزی سنتی جوی آسیاب به مواردی اشاره گردید.
ملاخداکرم کلانترهرمزی همواره در فعالیت های گروهی پیشگام و تلاش فراوانی داشت. برای نمونه چند سال رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی جوی آسیاب بوده و در دفاع از حقوق کشاورزان نشست های فراوان با مسئولین و شوراهای اداری شهرستان رامهرمز داشته و فعالیت می نمودند .
متن نامه یکی از کارگزاران دولت دکتر محمد مصدق که برای ملاخداکرم کلانترهرمزی فرستادند و نگاهی گذرا به رویدادهای سال های آغازین دهه ی سی خورشیدی نشاندهنده شرایط ناراحت کننده کشاورزان در آن زمان است. گرچه منفعت طلبان نگذاشتند که دولت دکتر محمد مصدق به اهداف خود دست یابد، ولی زمینه ای برای تنویر افکار عمومی شد که نتیجه آن ده سال بعد یعنی در دهه ی چهل شمسی توسط دکتر حسن ارسنجانی وزیر کشاورزی دولت دکتر علی امینی به ثمر نشست و با وجودی که دیر هنگام و رمقی برای کشاورزان باقی نمانده بود ولی سرآغازی برای کشاورزی نوین در ایران گردید. چرا که مالکان بزرگ کشور با تصویب و اجرای قانون و مقررات اصلاحات ارضی مخالف و به هر شکلی برای شکست این طرح تلاش می نمودند.
متن نامه علی اکبر ظهرابی
متن نامه جناب علی اکبر ظهرابی به ملاخداکرم کلانترهرمزی در تاریخ ۲۱ / ۶ / ۱۳۳۱
دوست عزیز بسیار مهربانم ملاخداکرم پس از احوال پرسی خاطر عالی نسبت بشرح زیرین معروض میدارد:
الف آنچه که فدوی اطلاع دارم شما و اجداد شما در جوغ آسیاب همیشه راهنمای رعایا یا بقول امروزه کشاورزان بوده اید و در مقابل آنها و نسل آیندشان وظیفه بسیار خطیری بعهده دارید که باید در همه کارها آنها را مورد حمایت قرار داده که تاریخ همانطوریکه در باره اجداد شما قضاوت مینماید در باره خودتان هم قضاوت نماید.
البته از وضع کشاورزان کم و بیش اطلاع دارید که در آن سرمای سرد و گرمای طاقت فرسا بخوبی زحمت کشیده که قوت لایموت خود و عائله شانرا تامین نمایند نباید شما وجدانتان قبول نماید که مورد دستبرد مالک بی رحم واقع شود خلاصه منظور از ارسال این نامه و این دست خط، دولت دکتر مصدق بمنظور استرفاه حال کشاورزان قانون جدیدی را بین مالک و زارع تصویب نموده که تا اندازهای زارعین هم از خود استقلالی داشته و هم از بهره ظالمانهای که مالک بی انصاف غارت مینماید نتیجه ای عاید او شود تمنا دارد که جنابعالی بحمایت از دولت، بعموم آقایان کشاورزان جوغ آسیاب - سرچشمه - عریض - بایمان - مربچه - احمدی فرد به فرد یا در جلسهی خصوصی اعلام فرمایید موضوع صدی بیست از بهره مالکانه نصفش از آن کشاورزان بوده و نصف دیگرش باید بصندوق تعاونی دهات ریخته شود. کشاورزانرا کاملاً متوجه فرمایید که قانون اخیر شامل فرفی شتوی هم بوده و هست و چنانچه مالکین برداشته اند حتماً باید احتساب گردد مبادا تحت تأثیر هیچ قوه یا نفوذی واقع شوید که دولت کاملاً پشتیبان کشاورزان بوده و رفاه حال آنها را خواستار است و با کسب اطلاع از مقامات ذیمدخل هیئتی همین امروز و فردا برای اجرای اینموضوع باستانها خواهند آمد حتی باید بآنها طوری تلقین نمایید که در موقع انتخابات مالک نتواند از پرتو آنها استفاده نماید
زیاده سلامتی شما را از درگاه حضرت احدیت خواستارم علی اکبر ظهرابی ( امضاء) ۲۱ /۶ / 31
از ملا خداکرم کلانترهرمزی پنج فرزند به نام های میرزا علی، میرزا عبدالرسول، میرزا عبدالکریم، حاج محمدشریف و بانو فاطمه به یادگار ماند.
ملاخداکرم کلانترهرمزی در تاریخ 6 / 5 / 1359 به رحمت ایزدی پیوست و در بهشت آباد رامهرمز به خاک سپرده شد. روحش شاد و یادش گرامی باد.
« با سپاس از خانم زهره کلانترهرمزی »
- ۰۰/۰۹/۱۸