بخش نهم: قلعه ملا بندر کلانترهرمزی
قلعه ملا بندر کلانترهرمزی
حدود دویست سال پیش با تدبیر و اندیشه خواجه اکبر کلانتر ، فکر ساخت قلعهای به منظور حفظ امنیت منطقه قوت گرفت. این قلعه که با تلاش ملا بندر و بر اساس شنیدهها در دو طبقه با برجهای دیدهبانی جهت نگهبانان و محافظان ساخته شد، بیش از یکصد سال دژی مستحکم جهت برقراری امنیت مردم منطقه بود.
قلعه ملا بندر کلانتر مربوط به دوره قاجاریه در سه کیلومتری رامهرمز و نزدیک به امامزاده بی بی تاج و در روستای گلان دون واقع شده است ولی همچنان این قلعه ثبت ملی نشده و در حال تخریب است. قلعه ملابندر کلانتر ساختار زیبایی دارد و در نزدیکی آن چشمههای آب فراوان و زمینهای حاصلخیز زیادی وجود دارد ولی متاسفانه این بنای قدیمی تاکنون ناشناس مانده و از سوی مسؤولان اداره کل میراث فرهنگی هیچ توجهی به آن نشده است. در اطراف این قلعه باغهای زیبایی وجود دارد که میتواند برای اسکان گردشگران محیطی مناسب باشد ولی بنای این قلعه به دلیل عدم رسیدگی در حال تخریب است و اکنون نیاز به مرمت دارد.
قلعه ملا بندرکلانتر که هم اکنون آثاری از آن باقیمانده است، به دلیل بیتوجهیها در حال نابودی است و توجه دوستداران میراث فرهنگی را میطلبد. گرچه جناب منصور معتمدی تلاشهایی برای بازسازی این اثر تاریخی نمودند، ولی همچنان موضوع در پردهای از ابهام قرار دارد. ولی با توجه باینکه در اطراف قلعه فضای با صفایی توسط کشاورزان و باغداران منطقه بوجود آمده است، تعمیر و بازسازی قلعه از جانب سازمان میراث فرهنگی میتواند محیطی برای جذب و بازدید گردشگران گردد
از ملا بندر یازده فرزند به نام های : ملاخداکرم، ملا آقا، خواجه اسلان ( اصلان )، مشهدی ابراهیم، بانو گلشاه، بانو نارنج، بانو بخیر، میرزا امیر، بانو شب چراغ، ملا خسرو، و بانو حبابه به یادگار ماند.
بر اساس اسناد بدست آمده پس از درگذشت ملابندرکلانترهرمزی، ملادرویش کلانترهرمزی فرزند کربلایی حسین ( برادر زاده اش ) مسئولیت اداره قلعه و ادامه خدمات ایشان را بر عهده داشتند که با مسموم کردن وی در سال 1309 خورشیدی قلعه هم به فراموشی سپرده شد.
روزگاری که نبود امنیتی در شهرها
روز و شب، تاراج و یغما، میهمان در هر سرا
قتل و کشتار ضعیفان، رسمِ معمول زمان
ترس و وحشت، حکمفرما بر روان مردمان
یاغیان و طاغیان حاکم بُدند در هر دیار
دولت قاجار در ضعف و زبونی، ماندگار
جنگهای داخلی همراه با خرج زیاد
شور و شوق مردم ایران، همی داده به باد
ناگهان فرزانه مردی از دیار هرمزان
بهر حفظ جان و ناموس و توانِ مردمان
شیرمردی از کلانتر زادگان، بندر، بهنام
عاشقی از رامهرمز، نیکمردی با مرام
در دیار جویِ آسیاب، در ابتدای بایمان
قلعهای بر پا نموده جایگاه نیکنامان زمان
قلعهی بندر، همی با برج و بارو شد بنا
سد محکم بهر حفظ مردم از قتل و فنا
با تلاش بندر و درویش، دو ملّای راد
رامهرمز شد مَثَل در امنیت در آن بلاد
نیکنامیِ دو مرد با گذشتِ پرسخا
قلعه را کرده بهشتی از وفا و از صفا
گرچه از جور و جفای گردش چرخ دمان
قلعه گردیده خراباتی خرابه این زمان
لیک ثبتِ نقشهای خاطر جاری در آن
همچو ایوان مداین کرده آن را جاودان[1]
با سپاس فراوان از استاد دکتر محمدرضا کلانترهرمزی که این سروده زیبا و تاریخی را فرستادند .
زدن کلنگ مرمت و بازسازی قلعه ملابندر توسط
دکتر منصور رامی
زدن کلنگ مرمت و بازسازی قلعه ملابندر توسط
دکتر عبدالجلیل کلانترهرمزی
زدن کلنگ مرمت و بازسازی قلعه ملابندر توسط
حاج هوشنگ کلانترهرمزی
زدن کلنگ مرمت و بازسازی قلعه ملابندر توسط
استاد منصور معتمدی
در آذر ماه سال1395 و هنگامی که خاندان کلانتر به منظور مراسم درگذشت بانو فرنگ زارع پور همسر میرزا فرج الله کلانترهرمزی در رامهرمز گرد هم آمدند، موضوع از بین رفتن قلعه ملا بندر کلانترهرمزی مطرح و قرار شد که تا تعیین تکلیف این اثر تاریخی از جانب اداره میراث فرهنگی شهرستان رامهرمز، خاندان کلانتر اقدام هایی در جهت مرمت و تعمیر آن انجام دهند تا از بین رفتن بیشتر آن جلوگیری شود.
در همین زمینه عده ای از صاحب نظران و علاقه مندان در محل قلعه ملابندر کلانترهرمزی واقع در گلالدون جوی آسیاب حضور پیدا کردند و پس از جمع بندی نظرها با حضور استاد منصور معتمدی رئیس انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری رامهرمز، کلنگ مرمت و باز سازی قلعه با مدیریت حاج هوشنگ کلانترهرمزی توسط بزرگواران : دکتر منصور رامی، دکتر عبدالجلیل کلانترهرمزی، حاج هوشنگ کلانترهرمزی و استاد منصور معتمدی بر زمین قلعه زده شد تا آغازی بر فعالیت های مطرح شده و پیش روی باشد .
سپاس فراوان از استاد علی هرمزی یگانه که عکس های بالا را فرستادند .
- ۰۰/۰۹/۱۸